Enskilda avlopp - vad ska man tänka på?

Infiltration, markbädd, minireningsverk– vad är vad?

Det finns en rad olika lösningar på marknaden och alla har sina för- och nackdelar. Det viktigaste är att du som fastighetsägare eller entreprenör har koll på följande;

·          Typ av avloppsvatten – BDT (bad, dusch, tvätt) eller BDT+WC (d.v.s. bad, dusch, tvätt och toalettavlopp)

·          Dimensionering – 1 hushåll beräknas som 5 personer, 2 hushåll 10 personer o.s.v. Hänsyn måste tas om det finns badkar i hushållet eller verksamhet där mycket vatten används förekommer, t ex restaurang, frisörsalong, etc.

·          Skyddsklass – skyddsklassningen, Normal skyddsnivå eller Hög skyddsnivå. Dessa bestäms av kommunen och beror på faktorer såsom närhet till vattentäkt, kust etc.

·          Markens beskaffenhet – typ av mark (jordig/lerig). Vid infiltration måste perkolationsanalys göras för att ta reda på LTAR-värde.  Provkit för att bestämma markens beskaffenhet kan beställas här.

·          Tomtens storlek och beskaffenhet – närhet till vattentäkt, storlek på tomten, lutning etc. är faktorer som spelar in.

Infiltration

Infiltration är en vanlig metod för att rena avloppsvattnet och kan liknas med naturens egen reningsmetod. Avloppsvattnet leds först genom en slamavskiljare som tar hand om partiklar och fett. Slamavskiljaren måste slamtömmas med jämna mellanrum.

Vattnet går sedan vidare ut i spridarrör som portionerar ut vattnet i infiltrationsbädden. Själva bädden kan bestå av tvättad sten/grus, eller av moduler av sk biotextil. Fördelen med moduler är att de inte kräver lika stor yta som en infiltrationsbädd av grus och är därför en betydligt vanligare infiltrationsbädd idag. 

Vid förläggning av infiltration måste det säkerställas att marken kan ta emot vattnet. Markens infilitrationsförmåga klassas genom LTAR-värde (Long Term Acceptance Rate), vilket anger hur många liter/kvm marken kan ta upp under ett dygn.  LTAR-värdet anger sedan vilken typ av avloppsanläggning som lämpar sig bäst för de givna förhållandena. För att ta reda på LTAR-värdet gör man en sk. perkolationsanalys. Provkit för att fastställa LTAR-värdet kan beställas här.

Infiltration kan användas både för BDT och WC. Om hög skyddsklass måste uppfyllas krävs en sk. fosforfälla som portionerar ut fosforfällningsmedel.

Markbädd

I områden där marken består av lera eller berg är ofta markens förmåga att ta emot vatten inte är tillräckligt stor, då behövs en markbädd under infiltrationsbädden. Markbädden fördelar det från infiltrationsbädden renade vattnet på en större markyta där det lättare absorberas. Markbädden kompletteras med en utloppsledning som avleder vatten som marken inte kan ta emot. Ju större yta markbädden får ju mindre vatten till utloppsröret. Om det finns känsliga områden nära bädden som t ex vattenbrunnar eller vattendrag läggs en tät duk under bädden för att avleda allt renat vatten till annan plats via en provtagningsbrunn. Nackdelen med en markbädd är att den kräver en större yta. 

En annan lösning som tar betydligt mindre plats är biobädd. Här är bädden inbyggd i en inkapslad tank vilket spar plats och ger en helt avskild avledning av det renade vattnet. Den slutna biobädden ersätter då både infiltrations- och markbädd. Den stora fördelen med biobädd är att den tar minimalt utrymme i anspråkt samt har en snabbare och enklare installation. Nackdelen är en högre inköpskostnad men en fördel är att installationskostnaden oftast är lägre.

Markbädd kan användas både för BDT och WC. Om hög skyddsklass måste uppfyllas krävs en sk. fosforfälla som portionerar ut fosforfällningsmedel.

Minireningsverk

Här sker reningen precis som i den slutna Biobädden helt slutet i reningsverket. Det renade vattnet leds sedan ut i en sk. polerbädd där vattnet absorberas av marken eller direkt till ett dike. Denna lösning ger en mycket effektiv rening och uppfyller effektivt kraven för hög skyddsnivå, samtidigt som underhållskostnaden är relativ låg. Normalt krävs ett underhållsavtal där tillverkaren regelbundet kontrollerar och servar reningsverket regelbundet så att reningskraven uppfylls.

Minireningsverk säljs normalt som paket, men du kan också skapa ett sådant genom att komplettera en godkänd slamavskiljare med t ex Bagas biotank (kontrollera alltid med tillverkaren).

Fördelarna är många med minireningsverk; effektiv rening, låga underhållskostnader och livslång funktion. Nackdelen är oftast priset som ofta är högre än andra lösningar.